Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Uppsala Vasaloppsklubb

Följ

Uppsala Vasaloppsklubb

Följ oss för uppdateringar
Följ

Vi använder cookies för att ge dig bästa upplevelsen. Läs vår cookiepolicy här. Genom att fortsätta använda tjänsten godkänner du denna.

Okej
Uppsala Vasaloppsklubb
Uppsala Vasaloppsklubb

Skriv i gästboken

1000 tecken kvar

Gästbok

 • för 3 dagar sedan Lina

  Hej teammates!
  Någon UVK:are som säljer sin våtdräkt för dam, 160cm, ca 54kg? Ska simma Vansbro 6/7.

  Rapportera

  Rapportera

 • 9 apr Kristian Sundström

  April-skejt i Harsa är grejen ! Lagom hård skejt-bädd.

  Rapportera

  Rapportera

 • 7 apr William Nisser

  Första dygnet efter loppet fick jag använda hcp-toa. Framsida lår orkade inte sätta ned resp resa upp kroppen. Fick använda armarna för det. Annars inga krämpor. Den tennis- resp golfarmbåge jag dragits med i månader försvann på ett märkligt sätt efter loppet. Det är första gången jag inte tagit en helkroppsmassage efter ett långlopp. Skumt, eller hur?

  Var vaken i 43 timmar i sträck innan jag kom i säng sent på söndag kväll i Sundsvall. Då orkade ingen av oss köra längre. Tog in på ett litet hotell och somnade omgående.

  Dagen efter rullade vi mätta och rimligt utvilade vidare. Strax söder om Sundsvall lyste motorlampan upp och motorn la av på Martins VW Passat laddhybrid. Bärgning tillbaka till Sundsvall. Domen från bilverkstan var hård: växellådan hade rasat. VW är tyvärr kända för problem med sina DSG-växellådor.

  Påpassligt nog hade bilverkstan även uthyrning. Några timmar senare var vi på rull igen i hyrbil.

  Så slutklämmen får bli: två sega gubbar vs. VW laddhybrid 1-0 :-)

  Rapportera

  Rapportera

 • 5 apr Maria Brolin

  Tusen tack William för din betraktelse från detta eminenta sägenomspunna legendariska skidlopp. Hade gärna läst en hel bok av dig om detta lopp.

  Har fryst galet mycket efter bara 7-8 mil på Vasaloppet, kan knappt föreställa mig hur det skulle kännas gå tom så långt. Imponerande!

  Kuriosa: En gång hamnade jag i ett sammanhang där en erfaren skönhetskirurg (!) oförhappandes plötsligt konstaterade att han såg på mitt ansikte (?) att jag just gått tom på energi pga lång fysiskt ansträngande lopp. Du och alla som deltagit här måste ha samma ”ärr”. Jag blev förvånad över påhoppet. Å fascinerad.

  Veckans gåta:
  Hur syns det att nån gjort just det: dvs gått helt tom på energi under lång tid..? Nån som vet..? (Kirurgen ville åtgärda detta, men jag svarade förvånad, tack, men nej tack. Bär detta med stolthet. 😎

  Rapportera

  Rapportera

 • 5 apr Johan Aulin

  Fantastiskt att läsa, William! Tack för att du skrev och delade med dig!

  Rapportera

  Rapportera

 • 5 apr William Nisser

  Nordenskiöldsloppet- del 5

  Intressant så här i efterhand att observera korrelationen mellan energibrist och livsluft för Ove. Hur mycket pannben hade jag kvar för att mota Ove i grind? Efter varje kontroll tystande han en stund. På darriga ben och dålig balans tog jag mig i mål på 28 1/2 timme. Tog tio dagar att återhämta sig. Om jag gör om det? Vet ej.

  Rapportera

  Rapportera

 • 5 apr William Nisser

  Nordenskiöldsloppet - del 4

  Mestadels var jag helt själv i vildmarken. Banan hade en skylt var tionde km så det tog uppåt timmen mellan varje indikation att jag var på rätt spår. Bytte peppande ord när jag stötte på nån medtävlare. Vi uppmanades att peppa varandra.

  Det var ju inte supertrångt i spåret. Av 600 anmälda dök knappt 500 upp till start. Sprid ut dessa på 220 km så bli det glest. Funktionärerna på kontrollerna var fantastiska. Hälsade välkommen och frågade vad jag ville ha. Där fanns sportdryck, blåbärssoppa, buljong, vatten, energigel, mackor och bullar.

  Men vid soluppgången efter 24 timmars konstant skidåkande började krafterna sina. Hade missat att fylla på tilltäckligg vid kontrollen där jag tog på mig den tunna västen. Efter den kontrollen gick jag helt tom på energi. Varje påfyllning efter räcke i en kvart. Sen var det tomt igen.

  Då tittade min inre kritiker upp, låt oss kalla honom Ove. Jäklar så bitsk han blev av uppförsbackar. Fanns ingen hejd på honom.

  Rapportera

  Rapportera

 • 5 apr William Nisser

  Nordenskiöldsloppet - Del 3

  Det första rådet gick bra att uppnå men inte det andra. Tyckte jag drack och åt tillräckligt. Hade med mig dricka som jag tog varje halvtimme tillsammans med nåt att tugga på. Men skulle petat i mig dubbelt så mycket på varje kontroll och tagit två portioner mat istället för en på de fyra förstärkta kontrollerna

  Första halvan upp mot vändpunkten i Njavve gick bra. Utsikten därifrån över den stora sjön in mot Sareks nationalpark var vidunderlig. Hittills hade det varit dagsljus hela vägen och jag höll värmen precis. Men så fort jag stannade blev jag kall. Kändes litet oroande inför nattens återfärd mot Jokkmokk.

  Till Njavve hade vi fått säckar utkörda. I min hade jag lagt pannlampan men inget ombyte. Bytte plats på de tunna underställströjorna så jag fick en torr innerst. En tunn väst fanns i nästa säck halvvägs mot Jokkmokk.

  Sikten i pannlampans sken begränsades av snöflingorna som bländade. Men de nattliga timmarna gick förvånansvärt fort.

  Rapportera

  Rapportera

 • 5 apr William Nisser

  Nordenskiöldsloppet - Del 2

  Med en blandning av nyfikenhet, lock och pock från JM-kollegan Martin Lundström som åkt loppet två ggr och en dos ren dårskap anmälde jag mig.

  Vi delade bil och övernattade hos Martins pappa i byn Flarken mellan Umeå och Skellefteå. Sen tog vi snabba vägar genom inlandet upp till Jokkmokk. Där hade Martin bokat husrum ett stenkast från start/mål. Det var med vår husvärds hagelbössa som startskottet sköts.

  Väderprognosen slog fel … åt fel håll. Istället för några timmars lätt snöfall var det konstant snöfall hela loppet. Lagom för att sabba glidet. Men vindarna var milda och temperaturen höll sig runt -5 grader.

  Starten gick kl 05 på lördagsmorgonen. Maxtiden var satt till 30 timmar. 17 drickakontroller, varav fyra förstärkta med lagad mat, låg utspridda med 13-15 km mellanrum.

  De två råd jag försökte följa var dels att anpassa farten till distansen dvs hålla igen på farten, dels att dricka och äta ordentligt.

  Rapportera

  Rapportera

 • 5 apr William Nisser

  Nordensköldsloppet - Del 1 - En reseskildring från ultralång skidfärd i upptäcktsresandes spår.

  År 1884 arrangerade A E Nordenskiöld ett skidlopp norr om polcirkeln Jokkmokk-Kvickjokk tur och retur. En sträcka på 220 km. Vann gjorde samen Pava Lasse Tourda som året innan deltagit i Nordenskiölds andra Grönlandsexpedition.

  Det var samme Nordenskiöld som fem år tidigare blivit världsberömd för att med fartyget Vega lyckats segla genom Nordostpassagen norr om Sibirien från Atlanten till Stilla havet.

  Sedan några år tillbaka är Nordensköldsloppet återupplivat av, den till Jokkmokk för 14 år sedan inflyttade österrikaren, Wolfgang Mehl. Det var min fd JM-kollega Karin Olanders villa i Jokkmokk han köpte och fortfarande bor kvar i.

  Varför inte sätta upp loppet igen resonerade Wolfgang. Sagt och gjort. I år 2024 gick loppet för sjunde gånge och för första gången för mig.

  Rapportera

  Rapportera